FAQ
Miten valmistautua ensikäynnille?
Valmistaudu vastaamaan erilaisiin kysymyksiin omasta terveys- ja liikuntahistoriastasi. Koska monesti oireiden syynä voi olla menneisyydessä tapahtunut tai vaikuttanut asia. Siksi saatamme kysyä mahdollisista aiemmista onnettomuuksista, leikkauksista, ravinnosta, unesta joskus jopa omasta syntymästäsi.
Muista olemme terveydenhoitoalan ammattilaisia ja meitä sitoo vaitiolovelvollisuus.
Miten pukeutua osteopaattiseen hoitoon?
Osteopaattissessa hoidossa ei välttämättä tarvita hoidon aikana ihokontaktia, joten rennot, ohuet ja joustavat vaateet on mukavimmat hoidon aikana.
Tutkimisen aikana on yleensä tarve nähdä ylävartalo mahdollisimman hyvin, joten naisilla urheilutoppi/ -liivit, mikä ei peitä liikaa selkärankaa on hyvä ja jaloissa riittää trikoot tai shortsitrikoot. Miehillä bokserit tai vastaavat.
Miten pukeutua hierontaan?
Hierontaan tultaessa lähtökohta on, että ihokontaktilla hoidetaan ongelma-alueita, joten on hyvin todennäköistä, että tutkimisen ja hoidon aikana joutuu olemaan vähissä vaatteissa. Mutta missään nimessä EI joudu olemaan alasti.
Joten hyvä alusvaatetus naisilla on rintaliivit, mitkä on helppo avata tai poistaa plintillä ollessa ja mielyttävät alushousut joiden kanssa kehtaa olla hoitajan edessä.
Miehillä riittää mukavat bokserit tai vastaavat joiden kanssa kehtaa olla hoitajan edessä.
Hieronnan aikana peitellään pyyhkeillä ne kehon alueet, joita sillä hetkellä ei ole tarvetta käsitellä.
Miten hieronta ja osteopatia eroavat toisistaan?
Tähän ei ole yhtä ja oikeaa vastausta, mutta mahdollisimman yksinkertaistettuna.
Hieronta hoitaa oiretta, kun taas osteopatiassa hoidetaan vaivan syytä.
Voinko treenata samana päivänä jos tulen hoitoon?
Lähtökohtaisesti treenata voi ennen hoitoja, mutta suositeltavaa on silloinkin, että ei ole tehnyt mitään aivan rääkki treeniä. Koska myös hoidot ovat keholle eräänlainen harjoite, joten jos keho on aivan uupunut, niin eipä se kauheasti hyödy siinä hetkessä hoidosta enää.
Hoitojen jälkeen taas on suositeltavaa antaa keholle lepoa ainakin vuorokauden verran, mielellään kaksikin. Kevyt liikunta kuten kävely tai vastaava on sallittua.
Poikkeuksena tietenkin, mikäli on tarve saada valmisteltua ja avattua jotakin tiettyä suoritusta varten, mutta tällainen tarve on hyvä tuoda hoitajalle ajoissa tietoon jo esim. ajanvarauksen yhteydessä, niin osataan paremmin valmistautua tällaiseen tarpeeseen.
Myös nesteen juonti on suositeltavaa hoitojen päälle, jotta kehossa liikkeelle lähteneet kuona-aineet pääsisi poistumaan kehosta nopeammin ulos.
Hoitaja varmasti antaa tarkemmat ohjeet jos on tarpeellista.
Kannattaako hoitojen lisäksi käydä saunassa tai kylmässä?
Kovin suositeltavaa ei ole käydä enää samana päivänä saunassa tai kylmähoidoissa/ avannossa.
Perustuu siihen, että kumpikin vaihtoehto on hyvin voimakas aktivoija kehon hormonaaliselle toiminnalle, mitä myös hoidot ovat, mutta lähtökohtaisesti päinvastaisella tavalla. Siinä missä sauna tai kylmä stimuloi eli aktivoi taistele tai pakene hermostomme, nostaa stressihormooneita, niin hoidot taas inhiboi eli ajaa kehoa levon ja rentoutuksen tasoon.
Tupakointi ja päihteet!?
ÄLÄ TULE PÄIHTYNEENÄ HOITOIHIN TAI VALMENNUKSIIN!
Myöskään tupakointia/ nikotiinituotteita ei suositella noin 1 tuntia ennen hoitoa, eikä hoidon jälkeen. Koska nikotiini vaikuttaa vahvasti kehon metaboliaan ja hoitojen kannalta negatiivisesti.
Miksi kehoni tuntuu hoitojen jälkeen joskus kipeämmältä, kuin ennen hoitoa?
Itse kipu tuntemukseen ja sen ilmentymiseen vaikuttaa moniasia ja ei ole yksiselitteistä miksi välillä voi tulla kipuja. Mutta selvästi jotkut voivat kokea hoitojen jälkeen kipujensa tai kehotuntemuksensa kasvaneen. Tämä on kuitenkin hetkellistä ja yleensä positiivinen merkki, siitä että kehossa on tapahtunut jotain. Joskus paranemisprosessi hoitojen jälkeen alkaa hoidetun alueen akutisoitumisella, tämä on kehon terveyden merkki nopeuttaa paranemisprosessia.